Administratie…

Naast de “fysieke” verhuis die je moet inplannen is er hoe kan het ook anders de hele administratieve weg die er moet worden gevolgd.

Wij hadden al het zogenaamde “NIE”-nummer om een eigendom aan te kopen in Spanje. Dit is voldoende als je er een vakantieverblijf wil aankopen, maar als je er permanent wil verblijven volstaat dit niet.

Om definitief te emigreren zijn er uiteraard nog andere stappen nodig.

Zo moet je de belastingen vooraf op de hoogte brengen want je dient een speciale belastingsaangifte in te dienen van januari tot de datum van vertrek van het jaar zelf. (voor ons januari 2020 tem juni 2020). Deze aangifte dien je dan binnen de 3 maanden in te sturen. Hiervoor belde ik dus de belastingsdienst op, die me dan weer doorstuurde naar de lokale belastingsdienst. Het leek weer een eindeloze weg te worden maar gelukkig kreeg ik toen een hele vriendelijke en bekwame dame aan de lijn en jawel intussen hebben we de speciale aangifte in onze brievenbus in Spanje ontvangen. Olé.

Als je definitieve verhuisdatum vaststaat moet je je ook uitschrijven bij de gemeente waar je op de moment woont. Dit kan niet vooraf, gezien de datum dat je bij je gemeente langsgaat ook de datum van uitschrijving is. Dus deze dient zo dicht mogelijk bij je vertrek te liggen. We maakte een afspraak (gezien corona) en alles was binnen de paar minuten geregeld. ’s Morgens waren we uitgeschreven en we gingen de dag (of nacht) nadien vertrekken. Check, oké …

Je moet ook, zoals in ons geval, langs je mutualiteit voor een document S1 zodat je kan genieten van de gezondheidszorgen in Spanje (publiek systeem) . (neem contact met je mutualiteit om je hierover vooraf te informeren). Gezien ik bij de bron werkte en mijn lieve collega deze documenten opstelt was dit voor ons in een mum van tijd in orde.

Als je in je woonplaats in Spanje aankomt, moet je je gaan inschrijven in de gemeente waar je gaat wonen voor de “empadronamiento”. Ik had vooraf reeds contact genomen met de gemeente en ook daar liep alles vlot. We moesten even wachten, maar dit was geen probleem, het cafeetje naast het gemeentehuis was open, dus de tijd was snel voorbij. En dan zeggen ze nog dat het in Spanje niet snel gaat…

De empadronnamiento heb je nodig om bijvoorbeeld een auto aan te kopen, en ook om je in te schrijven bij het Belgische consulaat. Het consulaat neemt namelijk de taken over van de gemeente in het buitenland, bijvoorbeeld om je paspoort te hernieuwen. De inschrijving van het consulaat kan volledig via e-mail. Je vult de nodige documenten in, scant ze in en stuurt ze door.

Verder dien je dan nog de stappen te zetten voor de “residencia”. Het beste is om je hiervoor te laten begeleiden door een advocatenkantoor. Na al de voorbijgaande stappen ben je blij dat iemand anders het nodige voor je zal doen 🙂 . En hoera, na net geen 6 weken na onze uitschrijving in België hebben we onze “residencia” al in handen.

Nadien is er nog de stap van de belastingen, ook daar kan je best het eerste jaar je laten bijstaan door een “gestor”. Want in Spanje krijg je niet “automatisch” je belastingsaangifte. Je moet zelf actie ondernemen. Een hele andere denkwijze dan we in België gewoon zijn. Dat is onze volgende stap en nadien moeten we ook nog ons Belgisch rijbewijs omruilen voor een Spaans. Daar hebben we wel 2 jaar tijd voor. Dus kunnen we nu even relaxen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s